Història

Una mirada al passat

El Complex Esportiu Francesc Abad té una història rica i diversa que es remunta als seus inicis com a camp de futbol de terra, utilitzat per l’equip local C.D. Besonense des del 1968 fins al seu tancament el 2002. Després de la desaparició del club, l’espai va quedar en desús i va ser freqüentat per individus que l’utilitzaven per grups que hi realitzaven activitats incíviques.

 

En resposta a aquesta situació, el veïnat del barri va prendre la iniciativa de gestionar la instal·lació amb l’objectiu de convertir-la en un espai comunitari útil i segur. Es van realitzar diverses intervencions, com la creació de pistes de futbol sala, un camp de futbol terra, i pistes de vòlei, en un intent de revifar l’espai i recuperar-lo per al barri. Més endavant, l’associació d’uruguaians a Catalunya (AUC), que va assumir la gestió de la instal·lació l’any 2009, també va intentar reactivar l’espai especialment per al públic infantil. Però totes aquestes mesures no van ser prou efectives per garantir l’ús adequat de les instal·lacions. 

Malgrat els esforços de diverses entitats i associacions de veïns, la situació de l’espai no va millorar significativament fins a l’any 2017, quan el districte i el Pla de Barris van elaborar un projecte de rehabilitació per transformar la instal·lació en un complex esportiu comunitari. Així va néixer el projecte esportiu del Francesc Abad, gestionat per l’Associació Sant Martí Esport (ASME), amb l’objectiu de proporcionar un espai segur i acollidor per als residents, especialment els infants i joves.

 

Amb el suport del Pla de Barris, ASME va iniciar el projecte amb dues activitats gratuïtes per a infants de 6 a 15 anys: futbol sala i multiesport, amb un total de 53 participants, tots homes. A mesura que aquestes activitats van guanyar popularitat i èxit, es van incorporar més activitats i reserves de pistes per a grups i entitats del barri. Al final del 2019 es feien un total de 7 activitats amb un total de 230 participants en aquestes activitats pròpies. Entre les activitats i els lloguers, s’acollia un total de 544 participants setmanals.

Al final de juliol del 2019, mentre es renovava la instal·lació original, el projecte va continuar fent-se a la pista esportiva Joan Pujades, un espai amb una sola pista que es va adequar per fer-li dues pistes, una de futbol i un altre de bàsquet. Tot i les dificultats derivades del canvi d’ubicació, el projecte va continuar amb èxit, amb un total de 130 participants. 

Després de tres anys de treball intens, el setembre del 2023 el Complex Esportiu Francesc Abad va reobrir les seves portes amb unes instal·lacions renovades i una àmplia gamma d’activitats esportives per a la comunitat. Els espais esportius s’han ampliat a una pista de futbol i bàsquet, una pista de criquet, dues gàbies de llançament de criquet i dues pistes de volei, a més de 8 vestuaris i lavabos totalment adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. També hi ha una sala polivalent que facilita l’estada dels infants i joves participants del projecte abans o després de l’activitat esportiva, amb l’acompanyament d’una educadora. El 2024 el complex esportiu compta amb gairebé 800 participants setmanals, un testimoni del seu èxit i impacte positiu a la comunitat del barri. 

Evolució del programa i situació actual

El projecte va començar el gener de 2017 amb dues activitats: futbol sala mixt i multiesport, que van atraure 53 nens i nenes. A causa del gran èxit d’aquestes activitats, el Pla de Barris va proporcionar més suport i es va decidir ampliar l’oferta amb futbol sala masculí i femení, multiesport, voleibol, criquet i una aula d’estudi.

Abans de traslladar-se a les pistes Joan Pujades, la participació en activitats pròpies ja era de 230 infants, amb un 20% de participació femenina, i un total de 544 usuaris setmanals (incloent-hi la reserva de pistes).

Un cop realitzat el trasllat, la participació es va reduir degut a les limitacions de l’espai temporal, amb poc més de 100 infants participant en activitats de futbol sala masculí i femení, bàsquet femení, criquet, multiesport i aula d’estudi. El juny de 2023, abans de tornar al nou complex, hi havia un total de 130 participants en les activitats pròpies.

A la nova instal·lació, el 2024, comptem amb gairebé 800 participants setmanals, dels quals 236 són infants i joves de les activitats pròpies, amb un 45% de participació femenina. Oferim les següents activitats: futbol sala masculí i femení, bàsquet femení, multiesport, criquet, voleibol i aula d’estudi.